Frissítve: 2019.05.14

Facebook Oldal

Az Aszód FC története

Az Aszódi Sport Egyesület történetéből


Az első feljegyzett sporteseményre 1901-ben került sor Aszódon. Az Aszódi Hitelbank és Takarékpénztár két vezetője - Jankó Béla főkönyvelő és Bentsik József vezérigazgató - 200 korona összegben fogadást kötött. Jankó Béla kijelentette, hogy 30 perc alatt elfut az Aszódi Hitelbank épületétől a hévízgyörki községházáig. A futásra (Aszód-Bag-Hévízgyörk községekben) nagy érdeklődés mellett került sor. Jankó "vidékünk hírneves sportsmann-je" a távot 29 perc alatt tette meg és elnyerte a fogadást.
A közvélemény az országos fejlődés hatására Aszódon is egyre jobban követelte a sportélet kibontakoztatását. 1912 január 28-án az Aszódi Hírlapban lelkesítő cikk jelent meg, amelynek kicsengése: hozzák létre Aszódon az ASE-t vagyis az Aszódi Sport Egyesületet. Június 2-án az izraelita népiskolában már ülésezett az előkészítő bizottság. 1912 június 29-én, 15 órai kezdettel, nagy érdeklődéssel kísért alakuló ülésen kimondták a résztvevők az Aszódi Sport Egyesület megalakulását. Az elfogadott és jóváhagyott Alapszabály értelmében az egyesület színe piros-fekete, pontos neve Aszódi Sportegyesület, alakulási éve Aszód, 1912.
A következő célokat határozták meg:

"Az egyesület célja: az egészséges sportágakat Aszódon meghonosítani, a sportot a város közönségével megkedveltetni, e célból:

  • keblébe gyűjteni mindazokat, akik a sport iránt előszeretettel viseltetnek,
  • tagjainak alkalmat nyújtani arra, hogy az egysület keretein belül az általuk szabadon választott ágait a sportnak űzhessék,
  • versenyeket rendezni, melyek mindig nyilvánosak,
  • hasonló egyesületekkel egyetértve mérkőzéseket tartani."


Alig alakult meg az egyesület hivatalosan, máris az első labdarúgó mérkőzésre készültek az aszódi sportbarátok. Az akkori labdarúgó pályát a Pesti útról lehetett megközelíteni. A kapukhoz a fát Vas Mór adta, az első szerelést a Leányegylet 50 koronás adományából szerezték be. A pálya előkészítésében, a mérkőzés megszervezésében Micsinay Ernő (az egyesület első elnöke) elévülhetetlen érdemeket szerzett. Az első barátságos mérkőzésre 1912 augusztus 11-én, 17 órai kezdettel került sor. Bár a belépő 50, a diákoknak 20 fillérbe került, mégis sokan eljöttek a nagy eseményre. Faragó Béla sípjelére indult a játék az ASE és a Pestújhelyi SE között. Az első gólt az aszódiak szerezték. Bamberger felszabadító rúgása után Hermann II-Galambos-Hermann I-Hermann II összjáték után a balszélső nagy gólt rúgott. Az eslő félidőben az újonc aszódi csapat jól tartotta magát, aztán a második félidőben elkészültek a fiúk az erejükkel és a rutinos pestújhelyiek végül 10:2-re győztek. A kudarc nem törte le a hazaiakat, mert a hónap végén már a Hatvani SE-t látták vendégül, és a csatársor, valamint a "Schlosser-lábú" Galambos II. kitünő játékával 4:2-re győztek.
Az első teljes csapatnévsor a szeptember 15-i BVSC elleni mérkőzésről maradt fennt:
Jankó(kapus), Bamberger, Kocsis(hátvédek), Galambos II., Babinszki, Szelecsényi(középpályások), Einberger, Peress, Galambos I., Németh, Hermann II.(csatárok). A rossz időjárási viszonyok között lejátszott mérkőzés végeredménye egyébként 3:3 volt. Egy hónap múlva viszont gyönyörű játékkal 3:2-re legyőzték a budapesti vasutasokat.
A labdarúgó szakosztályban egyre többen jelentkeztek játékra. 1913-ban már ASE II. is létezett, tehát legalább 25-30 igazolt játékosa volt a csapatnak. 1914-ben a csapat 5:0-ra verte az FTC II-őt, majd 3:1-re a Csepeli AC-t. A labdarúgó szakosztály lendületes fejlődése mellett más sportágak is kedveltek voltak az aszódi fiatalság körében. 1913 július elején megalakult a birkózó szakosztály, mely folyamatosan működhetett az 1918/19-es forradalmi időkig. Az 1920-as évek első felében a labdarúgók az egykori Lloyd-gyár mellett kialakított, majd ezt követően az ev. templom felett létesített pályán játszottak. Az 1930-as években a jelenleg is használt pályára költöztek a futball szerelmesei.
A hőskor. az 1910-es évek jeles labdarúgói közül többen hősi halált haltak az I.világháborúban. Az újjászervezett egyesület labdarúgói között találjuk Faludi Tibort (kapus), Főző Károly, Galambos Gyula, Balás I.-II., Rigó Pál, Rigó János, Lévai Ferenc, Vas Miklós, Haulits Ödön játékosokat. A következő generációk játékosai közül az emlékezet az alábbiak nevét örökítette meg: Bányánszki Pál(kapus), Regős Jenő, Regős Pál, Zámbó Gyula, Zámbó Jenő, Zámbó József, Zámbó Zoltán, Hunyadi László, Horváth János(Csimpi).

A klub Alapszabályát megtekintheti itt 

(Forrás: dr.Asztalos István: Kisváros a Galga mentén I.-II.)